Lampje 2 - De kerk heeft goede pr nodig

Publicatiedatum: 9 februari 2018

Kiezen of niet kiezen, dat is de kwestie

 

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. Wie anno 2018 het internet op gaat, krijgt ladingen berichten en filmpjes over zich heen. En dagelijks groeit die hoeveelheid data. Zie daar ‘als boodschapper’ nu maar eens bovenuit te komen. Dan moet je wel hoog van de toren blazen.... Wie succesvol wil werken aan zijn zichtbaarheid, heeft een strategie nodig, zeker op social media.

lampje 2


De kerk, heeft die een strategie?  
Ook kerken hebben een boodschap te verkondigen, plaatselijk, regionaal of landelijk.  Ook zij zullen strategisch te werk moeten gaan, wil die boodschap overkomen. Dat betekent: keuzes maken in wie je wilt bereiken, waarmee en hoe? Gebeurt dat ook? Ik ben van mening dat er voor kerken nog veel te winnen is als het gaat om strategisch communiceren, doel- en doelgroepgericht.

De kerk is er toch voor iedereen?
Maar de kerk is er toch voor iedereen? Ja, alleen we weten al heel lang dat dat niet meer zo wordt ervaren. Het beeld dat mensen van ‘de kerk’ hebben, is lang niet altijd positief. Velen keren de kerk de rug toe. Of zijn zelfs niet bekend met de boodschap van het evangelie. De kerk moet dus werken aan haar beeldvorming, aan haar pr, wil ze in beeld komen bij haar doelgroepen, om haar boodschap uit te dragen.

Een onderdeel daarvan is relaties aangaan met doelgroepen die voor de kerk belangrijk zijn: buurtbewoners, maatschappelijke organisaties, buurtcentra, andere kerkgenootschappen, politieke partijen, etc. Contacten leggen, vragen, luisteren, reageren. Als je als kerk investeert in relaties en - niet onbelangrijk - de taal spreekt van de mensen die je wilt bereiken - is de kans groot dat je mensen treft die openstaan voor je verhaal. Of dat mensen ervoor gaan openstaan.

Wat is er nodig voor goede pr?
Goede pr kun je als kerk alleen voeren als je weet waar je voor staat (de missie) en waar je voor gaat (de visie). De strategie is de weg die je kiest om de missie en visie te realiseren. 

Waarom een missie voor de kerk, of een missionaire kerk? Daarover gaat het volgende Lampje. Als voorproefje dit filmpje: 

Een missionaire kerk - eenvoudig

Heb je mijn e-book 'Zo zet u uw kerk in de picture' al gelezen ?Klik hier om het e-book te downloaden.  

e-book zo zet u uw kerk in de picture cover

 

Ik wil via de mail Lampjes ontvangen

Ja, ik ontvang graag de Lampjes van Alphatekst in mijn mailbox