De Lampjes van Alphatekst

Publicatiedatum: 4 maart 2018

Een missie: voor het ware 'Oranjegevoel'..

In mijn kerkelijke gemeente werken we momenteel aan een nieuwe missie. De aanleiding hiervoor is dat in september 2018 twee wijkgemeenten één nieuwe wijkgemeente worden. Ik maak het proces van dichtbij mee en hoor voor- en tegengeluiden. Wat is het nut van een missie? En waarom is het nodig? 

Een fragment uit het Nederlands Dagblad maakt iets van de rol van een missie duidelijk:
Bijbelschool De Wittenberg in Zeist beëindigt de huidige opleidingen en ‘zoekt naar nieuwe mogelijkheden om haar missie te realiseren’. (...) Volgens de bestuursvoorzitter is dat nodig omdat de huidige studentenaantallen te laag zijn. (...) Volgens hem staat de oorspronkelijke missie van De Wittenberg nog steeds overeind: ‘we willen jongeren vormen en begeleiden tot zichtbare christenen’. 

(Bron: ND, februari 2018)

 

Een missie, waarom zouden we? 
"Het zijn vaak veel woorden, wollig, waar is het goed voor, wat kunnen we ermee? Hoe kunnen we ons onderscheiden door onze missie?" Dit zijn veelgehoorde geluiden, uit alle geledingen van de kerkelijke gemeente. 

Tja, wat moet je nu met zo'n geluid als "een kerkelijke gemeente laat zich niet onderscheiden  op basis van haar missie"?

Dat kan best waar zijn, wanneer je (al shoppend) kerken met elkaar 'vergelijkt'. Elke bakker bakt brood, elke groenteboer verkoopt sla. Elke kerk verkondigt een boodschap. Speelt een missie daar nu een rol in?  Ben je als kerk beter in staat om te doen wat bij je hoort: het evangelie verkondigen, als je een missie hebt? Ja, ik denk van wel.


De voordelen van een missie

1. Een missie verwoordt allereerst datgene waar de organisatie voor staat. Het zegt - samen met de visie, het gezamelijke toekomstbeeld - iets over de aard van de organisatie en geeft het antwoord op de vraag: 'waartoe zijn wij op aarde'?

- wie zijn we?
- wat doen we? 
- wat inspireert ons?
- welke waarden zijn voor ons belangrijk?

De voorzitter van de Protestantse Kerken in Nederland Karin van den Broeke verwoordt indirect het belang van een missie treffend in haar afscheidsinterview voor NieuwWij:

(...). "Ik wil kerken inspireren om niet in de overlevingsstand te gaan, maar te bedenken waar ze nu werkelijk voor willen staan als gemeenschap. ‘Steek daar je energie in.’" Voor Van den Broeke is de kerk een vindplaats van liefde en ze hoopt dat dat beeld ook steeds meer kenbaar mag worden voor de buitenwereld. (Bron: www.nieuwwij.nl).


2. Een missie kan bijdragen aan binding tussen gemeenteleden (intern) doordat het een gezamelijke basis is; mensen weten waar ze bij horen en waar ze trots op mogen zijn. Ze herkennen in de kernwaarden ook iets van zichzelf. Het maakt hen trots dat ze bij deze 'club' horen.  Dit schept een band.  Zoals voetbalfansvan het Nederlands elftal trots zijn op hun 'spelers'.


3. Een kerkelijke gemeente die een missie heeft, kan dit uitdragen naar buiten toe, naar buitenstaanders die in de etalage willen kijken, zonder nog naar binnen te gaan om daadwerkelijk iets te kopen. Als kerk kun je je profileren en duidelijk maken waar je voor staat. Aan iedereen, overal, op elk moment. 


E

(Bron: PKN).

4. Een missie is een richtsnoer voor de leiding als een organisatie voor moeilijke keuzes komt te staan. Het geeft richting en bepaalt de koers. Net zoals de Bijbelschool de Wittenberg voor keuzes kwam te staan: waar richten we ons op, wat wordt ons doel? Een missie is dan een strohalm..  

 

Als ik mensen uit kerken spreek, hoor ik nogal eens: "we vinden het lastig om een missie en visie te bepalen of deze van elkaar te onderscheiden." En: "we hebben wel iets van een missie, maar hoe moeten we daar dan beleid op maken?"

Een onderwerp voor een van mijn volgende Lampjes! 

Is uw gemeente bezig met het formuleren van een missie of een visie? Of wordt er gewerkt aan een beleidsplan? Ik denk graag met u mee. Bel me via tel. 06-12076835, of vul het contactformulier in. 

 

Ik wil via de mail Lampjes ontvangen

Ja, ik ontvang graag de Lampjes van Alphatekst in mijn mailbox